Մաթեմատիկա

13.04.2017թ.
Պարապմունք 35.

Ժամանակ-t
Ճանապարհ-S
Արագություն-V
Խնդիր1
V=60կմ/ժ
t=3ժ
s-?
Լուծում
s=60×3=180
Խնդիր 2
V=940կմ/ժ
t=12ժ
s-?
Լուծում
S=940×12=11280
Խնդիր 3
S=100կմ
t=2ժ
v-?
Լուծում
V=100:2=50
Խնդիր 4
V=140կմ/ժ
t=9ժ
s-?
Լուծում
S=140×9=1260
Խ.5
S=500կմ
t=5ժ
v-?
Լուծում
V=500:5=100
Վ.6
Հաշվիր արտահայտության արժեքը`
125:5x(999+367)= 25×1366=34150

 

Վ.7

Հաշվիր 630-160:4+20 արտահայտության արժեքը:

630-160:4+20=630-40+20=610

Թեստ 14

  1. Հինգ հազար քառասունվեց թվի գրության մեջ ո՞ր կարգում է գրված 0:
  • միավորների 2) տասնավորների                3) հարյուրավորների                                    4) հազարավորների             5) ոչ մի կարգում:
  1. Նշիր ամենափոքր կենտ քառանիշ թիվը, որի գրության մեջ կրկնվող թվանշաններ չկան
  • 1000 2) 1001                        3) 1234                        4) 1023                        5) 1243:
  1. Հանելին մեծացրել են 3-ով, իսկ նվազելին թողել են նույնը: Արդյունքում տարբերությունը
  • կմեծանա 3-ով 2) կփոքրանա 3-ով                3) կմեծանա 3 անգամ                                   4) կփոքրանա 3 անգամ                   5) կմնա նույնը:
  1. Կշեռքի նժարներից մեկին 6 նարինջ է դրված, իսկ մյուսին՝ երկու դդում: Եթե նարինջների նժարին մի նույն չափսի դդում դնենք, կշեռքը կհավասարակշռվի: Մի դդումը կշռում է այնքան, որքան
  • 2 նարինջը             2) 3 նարինջը              3) 4 նարինջը              4) 5 նարինջը              5) 6 նարինջը
  1. Նշիր այն տողը, որտեղ թվերը դասավորված են աճման կարգով
  • 6356, 7001, 9911, 9909
  • 4567, 4570, 5678, 9992
  • 2378, 2387, 2389, 2379
  • 6834, 9949, 9856, 9870
  • 1038, 6789, 7806, 1587:
  1. 64-թվի 5/8  մասը կլինի
  • 8 2) 5                  3) 24                4) 40                5) 32:
  1. 2 3/5  ժամը րոպեներով արտահայտած կլինի
  • 60             2) 63                3) 85                4) 96                5) 156:
  1. 3տ 5ց 30 կգ-ը կիլոգրամներով արտահայտած կլին
  • 3500 2) 3530                        3) 3350                        4) 3050                        5) 3503:
  1. Ուղղանկյան կողմերից մեկը 25 սմ է, մյուսը՝ 18 սմ: Գտեք այդ ուղղանկյան մակերեսը:
  • 86սմ2 2) 43 սմ2 3) 450սմ2                    4) 80սմ2                      5) 70 սմ2:
  1. Գծագրում ներկված է պատկերի
  • 5/9 մաը         2) 4/9  մասը                    3) 4/5 մասը                                            4) 6/9 մասը                    5)2/9 մասը:

11. Արամը համակարգչով սկսեց խաղալ 12:10 և ավարտեց 13:30: Քանի՞ րոպե տևեց խաղը:

Պատասխան՝ 1ժ 20ր

12.   Թվային հաջորդականությունը կազմված է հետևյալ կանոնով. առաջին անդամը 3 է, երկրորդ անդամից սկսած յուրաքանչյուր անդամը հավասար է իր նախորդի և 2 թվի տարբերության եռապատիկին: Գրիր այդ հաջորդականության չորրորդ անդամը:

Պատասխան՝ 3

13.  78 և 26 թվերի արտադրյալին գումարիր 22 և 26 թվերի արտադրյալը:

78×26+22×26=2028+572=2600

14.  Մանրահատկը լաքապատելու համար օգտագործել են 3 կգ լաք: Քանի՞ քառակուսի մետր են լաքապատել, եթե մեկ քառակուսի մետրը լաքապատելու համար օգտագործել են 200գ լաք:

3000:200=15

15. Երկնիշ թվի թվանշանների գումարը 16 է: Այս պայմանին բավարարող քանի՞ երկնիշ թիվ կա:

88, 79, 97

Պատասխան՝ 3

16. Ուղղանկյան մի կողմի երկարությունը 10 սմ է, իսկ մյուս կողմինը՝ 8: Գտիր այն քառակուսու մակերեսը, որի պարագիծը հավասար է այդ ուղղանկյան պարագծին:

10×2+8×2=36սմ

36:4=9 սմ

17. Արշավորդները առաջին օրը քայլեցին 14 կմ, երկրորդ օրը առաջին օրավանից 2 կմ պակաս անցան: Քանի՞ կիլոմետր քայլեցին երկու օրում:

14+12=26կմ

Թեստ 16

  1. Յոթ հազար վեց թիվը թվանշաններով գրվում է.
  • 706             2) 7600           3) 7060           4) 7006                        5) 6007
  1. Ո՞ր շարքում գրված բոլոր թվերն են բաժանվում և՛ 5-ի, և՛ 2-ի:
  • 155, 375, 415, 785
  • 112, 764, 758, 980
  • 765, 445, 585, 600
  • 160, 220, 200, 800
  • 325, 610, 190, 80
  1. Գումարելիներից մեկը փոքրացրել են 9-ով, իսկ մյուսը թողել են նունը: Ինչպե՞ս կփոխվի գումարը:
  • կմեծանա 9-ով 2) կմեծանա 9 անգամ                       3) կփոքրանա 9-ով                            4) կփոքրանա 9 անգամ                   5) կմնա նույնը:
  1. Ֆիլմի տևողությունը 35 րոպե է: Նրա ցուցադրումը սկսվեց ժամը 13:50-ին: Ե՞րբ ավարտվեց ֆիլմի ցուցադրումը:

1) 14:00           2) 14:40           3) 14:15           4) 14:25          5) 14:30:

  1. Տասը հազարին գումարեցին հազար հետո ստացվածին գումարեցին մեկ: Ստացված թվի գրության մեջ քանի՞ հատ 0 կլինի:
  • 3 2) 4                  3) 2                  4) 1                  5) ոչ մի հատ:
  1. Ամենափոքր եռանիշ թվից 13-ով փոքր թիվն է.
  • 97 2) 87                3) 77                4) 113              5) 103
  1.  7/20  ցենտները կիլոգրամներով արտահայտած կլինի կլինի
  • 70             2) 350              3) 60                4) 35                5) 40:
  1. 3 ժ 46 րոպեն րոպեներով արտահայտած կլինի
  • 216 2) 226              3) 236              4) 246              5) 300:
  1. Քառակուսու պարագիծը 16 սմ է: Գտիր այդ քառակուսու մակերեսը:           1)  256 սմ2        2) 32 սմ2            3) 16 սմ2                     4) 40 սմ2                     5) 400 սմ2:
  2. Գծագրում ներկված չէ պատկերի
  • 5/12 մաը        2) 4/12 մասը                  3)6/12  մասը      4)7/12  մասը                  5)3/12  մասը:
  • Հաշվիր 78-ի եռապատիկի և 67-ի տարբերությունը:

78×3-67=347

  • Թվային հաջորդականությունը կազմված է հետևյալ կանոնով. առաջին անդամը 1 է,  երկրորդ անդամը՝ 3, և սկսած երրորդ անդամից յուրաքանչյուր անդամը հավասար է իր նախորդ երկու անդամների գումարին: Գրիր այդ հաջորդականության հինգերորդ անդամը:

1,  3 , 4, 7, 11

Պատասխան՝11

 

  • Հաշվիր 3000 + 50 x (4900 : 7 – 698) արտահայտության արժեքը:

3000 + 50 x (4900 : 7 – 698)=3100

 

  • Վեց պաղպաղակը 1800 դրամ արժեն: Քանի՞ դրամ պետք է վճարել այդպիսի 9 պաղպաղակի համար:

Լուծում

1)1800:6=300դր (մեկ պաղպաղակ)

2)300×9=2700դր(ինը պաղպաղակ)

  • Մանկապարտեզի խմբում եղած 10 հեծանիվներից երեքը երկակնանի են, իսկ մյուսները երեք ակնանի; Բոլոր հեծանիվները միասին քանի՞ ակ ունեն:

27 ակ

  • Էքսկուրսիա մեկնող երկու խմբերում հավասար քանակով երեխաներ կային: Առաջին խմբից չորս երեխա տեղափոխվեց երկրորդ խումբ: Երկրորդ խմբում քանի՞ երեխա ավելի եղավ, քան առաջին խմբում:

8

  • Պահեստում կար 500 կգ ալյուր: Դրանից 3-ական կիլոգրամ լցրեցին 80 հատ տոպրակների մեջ և տարան խանութ: Քանի՞ կիլոգրամ ալյուր մնաց պահեստում:

80×3=240կգ

500-240=260կգ

Պատասխան ՝ 260կգ

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s