Բնագիտություն

Լրացնել բաց թողնված բառերը:

Կարտոֆիլի հայրենիքը հարավային հարաֆային Ամերիկաէ: Այստեղ կար­տոֆիլ սկսել են մշակել մեզանից դեռնս 14-րդ հազար տարի առաջ: Կար­տոֆիլը Եվրոպա է բերվել 16-րդ դարի 2-րդ կեսում, իսկ Հայաստան 1840 ական թվականներին:

Ֆրասիայում կարտոֆիլը մատուցում էին թագավորական սեղան­ներին, իսկ գյուղացիները անվստահությամբ էին լցված հեռուներից բերված այդ բույսի նկատմամբ:

Կարտոֆիլի մշակումը ընդարձակելու նպատակով ֆրանսիացի ան­վանի դեղագործ Պարմանտիեն դիմում է մի հետաքրքիր խորամանկու­թյան: Իր ընդարձակ հողամասում նա տնկում է կարտոֆիլ և հողամասը պարսպապատում: Պարսպի վրա մի բանի տեղ փակցնում է հայտարա­րություն՝ հետևյալ բովանդակությամբ. «Խիստ կպատժվեն նրանբ, ով­քեր կփորձեն գողանալ այստեղ ցանված թանկագին բույսի պալարաները»: Խելացի դեղագործի հնարամտությունը մեծ հաջողություն ունեցավ: Գիշերը գյուղացիները գողացան հողամասի բոլոր պալարաները: Ամեն մեկն աշխատում էր այն շուտ տնկել իր հողամասում: Եվ արդեն մի բանի տարի հետո դաշտերի մեծ մասը ծածկված էր կար­տոֆիլի ցանքերով:

Այսպես կարտոֆիլը տարածվեց աշխարհով մեկ:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s